Urmăriți-ne pe Facebook

Achiziții


  • Mai multe informații vor fi disponibile în curând

Abonare newsletter

date abonat

Reconstituirea istorică - instrument de valorificare culturală și dezvoltare durabilă a comunității locale

Promotor proiect: Asociația Mioritics

Parteneri proiect:

  • Unitatea administrativă teritorială Râșnov, județul Brașov, România
  • Trondheim Vikinglag, Norvegia

Valoarea proiectului: 147.366 euro
Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 581.435 lei (131.531,50 euro)

Site web: www.living-rosenau.ro

Rezumatul proiectului

Proiectul a constituit o inițiativă inedită în spațiul cultural românesc întrucât a propus crearea unui grup de re-enactment pentru a evidenția ocupațiile tradiționale locale, valorile comunității, precum și istoria și identitatea minorităților din zonă. Prin intermediul proiectului s-a dezvoltat un produs cultural de tip „istorie trăită” utilizând o metodă educativă originală care permite înțelegerea unei perioade istorice pornind cu o reconstituire autentică a vieții comunității între secolele XIII-XVII. Primind know-how de la partenerul norvegian și sprijin din partea autorităților locale din Râșnov, proiectul a devenit o alternativă culturală viabilă, adresată mai multor grupuri țintă, în special tineri, care să ofere o metodă educațională nouă, care facilitează înțelegerea fenomenelor istorice concrete.

Proiectul în cifre

Participarea membrilor Trondheim Vikinglag la Festivalul de Reconstituire Istorică de la Râșnov

Pe parcursul celor 4 zile de festival (aflat la ediția a 6 a), cei peste 4.000 de vizitatori ai Cetății Râșnov (turiști și localnici deopotrivă) au interacționat cu istoria narativizată în epoci diferite de către grupul de reconstituire Living Rosenau (creat în proiect), în parteneriat cu 43 de reprezentanți ai comunității vikinge din Norvegia și  Europa.

Publicul a descoperit astfel o diversitate a activităților de reconstituire, de la meșteșuguri revitalizate (olărit, broderie, prelucrare cupru) și rememorare de evenimente istorice (ceremonialuri, bătălii), la jocuri interactive pentru familii, la ateliere dedicate copiilor și la prelegeri despre autenticitatea reconstituirilor istorice.

Promovarea rezultatelor proiectului la alte manifestări culturale

Seminariile, conferințele și întâlnirile culturale la care au fost prezenți membrii echipei de proiect au constituit o bună ocazie de a demonstra că un monument de patrimoniu poate fi revitalizat prin implementarea unor activități interactive ce utilizează o metodă de educație non-formală și facilitează apropierea publicului de înțelegerea faptelor istorice care definesc o comunitate.

Galerie foto/video

Despre făurirea unui proiect unic în România aici:

 

 

-

Proiectul în media