Diversitate dobrogeană pentru comunitate europeană
Promotorul proiectului: Asociația Mâini Întinse
Parteneri de proiect:
- Liceul de Artă “George Georgescu”, Tulcea
- Institutul de Cercetări Eco Muzeale “Gavrilă Simion”
Valoarea proiectului: 97.172 euro
Valoare finanțare nerambursabilă (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 384.404 lei (87.018,45 euro)
Site web: http://diversitate-dobrogeana.maini-intinse.ro/
Rezumatul proiectului
Proiectul a urmărit înființarea și echiparea unei structuri teatrale care să producă activități culturale, reușind astfel să promoveze identitatea comunităților de ruși lipoveni, romi și turci din regiunea Dobrogei. A fost creată o piesă de teatru de păpuși cu scopul de a lupta împotriva prejudecăților și discriminării, pentru stimula o mai profundă înțelegere a diversității culturale, pentru a consolida dialogul intercultural și nu în ultimul rând, pentru a conștientiza comunitatea asupra unei identități europene dobrogene. Totodată, cunoștințele publicului au fost îmbogățite prin documentarea istoriei culturale și intensificarea dialogului intercultural în cadrul unor broșuri tematice „Ieri și azi” despre comunitățile lipovenilor, romilor și turcilor din Dobrogea.
Proiectul în cifre
- 60 de vizite de documentare pentru a culege informații și fotografii care reprezintă cel mai bine minoritățile etnice ale turcilor, lipovenilor și romilor din localitățile dobrogene;
- câte 6 profile biografice a păpușilor pentru fiecare dintre cele 3 minorități vizate;
- 28 de tineri elevi de liceu implicați în punerea în scenă a spectacolului de teatru pentru păpuși „Ieri și azi”;
- 50 ateliere interactive în cadrul cărora tinerii au deprins arta de mânuire a păpușilor;
- 300 ore de înregistrări audio-video a unor sunete, imagini, cântece și dialoguri specifice etniilor pentru coloana sonoră a piesei de teatru (70 minute);
- 5 reprezentații multiculturale în 4 dintre localitățile tulcene cele mai diverse din punct de vedere cultural;
- 600 de broșuri „Ieri și azi” despre lipovenii, romii și turcii dobrogeni distribuite în 7 localități din Tulcea și 2 din Constanța. Scopul este acela de a promova o regiune a Dobrogei europeană și tolerantă, unde cetăţenii ce aparţin minorităţilor dau exemplul bunului dialog și al recunoaşterii. Broșurile sunt disponibile online aici:
Galerie foto/video
Colecția de scenete ce cuprinde un repertoriu propriu cu piese autentice pentru teatru de păpuși - marionete ce promovează moștenirea culturală dobrogeană poate fi lecturată și audiată aici.
-
Proiectul în media