Urmăriți-ne pe Facebook

Achiziții


  • Mai multe informații vor fi disponibile în curând

Abonare newsletter

date abonat

Centrul cultural al diversității europene

Promotorul proiectului: Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu

Parteneri de proiect:

  • Complexul Național Muzeal ASTRA
  • Primăria Copșa Mică/ Copșa Mică Townhall

Valoarea proiectului: 171.950 euro

Valoare finanțare nerambursabilă (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 670.263 lei (151.729,19 euro)

Site web: www.tarnavioara.ro

Rezumatul proiectului

Proiectul și-a propus să ofere comunității din Târnăvioara o paletă de posibilități de dezvoltare în paradigmă socio-culturală.

Obiectivul de ansamblu al proiectului a vizat transformarea patrimoniului natural și cultural într-un element cheie de prezervare a identității valorilor culturale locale și naționale, de dezvoltare durabilă, precum și de coeziune și incluziune socială.

Proiectul a reușit astfel să contribuie la crearea unei structuri locale care, pe termen lung, va îndruma comunitatea în găsirea unor soluții concrete și durabile de diversificare a ocupațiilor care să ducă la îmbunătățirea condițiilor generale de trai.

Activitățile desfășurate au urmărit dezvoltarea resurselor umane din Târnăvioara prin facilitarea accesului la calificare profesională în meserii tradiționale (lucru în lemn și metal, restaurări). Beneficiarul principal al proiectului l-a reprezentat comunitatea locală din Târnăvioara și, în special, comunitatea romă, care cuprinde 60% din populația localității. Proiectul a devenit astfel un exemplu de bune practici de incluziune socială și dezvoltare economică prin protejarea meseriilor tradiționale și a diversității culturale.

Proiectul în cifre

În cadrul proiectului “Centrul Cultural al Diversității Europene”, bărbaţii din Târnăvioara au avut posibilitatea să deprindă cunoștințe noi în meserii tradiționale de la meşteri recunoscuți, meserii cu ajutorul cărora vor putea pe viitor să îşi repare propriile case şi, de ce nu, pe cele ale vecinilor. Astfel, 70 de locuitori din Târnăvioara au reparat în întregime 5 faţade din localitate în cadrul atelierelor de prelucrare a lemnului, a metalelor şi a atelierului de tencuit.
Femeile la rândul lor au participat la atelierul de bucătărie tradițională în cadrul căruia au putut găti mâncăruri tradiţionale locale, bucate ce au fost apoi servite invitaţilor din tot judeţul Sibiu prezenţi la “Târgul Meşteşugarilor” organizat în Târnăvioara în noiembrie 2015.

Galerie foto/video

Filmul atelierului tradițional de prelucrarea a lemnului poate fi urmărit aici:

Filmul atelierului tradițional de prelucrarea a metalelor este disponibil aici:

-

Proiectul în media