Urmăriți-ne pe Facebook

Achiziții


  • Mai multe informații vor fi disponibile în curând

Abonare newsletter

date abonat

Aspecte pozitive ale migrației: femei rome și meșteșugari romi ca agenți ai schimbării

Promotorul proiectului: Asociația Eurocentrica

Valoarea proiectului: 71.619 euro

Valoare finanţare nerambursabilă (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 64.457,52 euro

Site web: www.eurocentrica.ro

Rezumatul proiectului

Proiectul „Aspecte pozitive ale migrației: femei rome și meșteșugari romi ca agenți ai schimbării” a încercat să valideze ipoteza că migrația romilor are și aspecte pozitive. Astfel, proiectul a vizat documentarea istoriei culturale a romilor si determinarea unei mai bune înțelegeri a diversității culturale prin realizarea unui studiu de cercetare asupra impactului pozitiv al migrației ca factor de emancipare a femeilor rome;  determinarea unei mai bune înțelegeri a diversității culturale și consolidarea dialogului intercultural prin promovarea meșteșugurilor tradiționale rome în cadrul a două festivaluri organizate în Norvegia; consolidarea accesului publicului larg la cultura romă prin diseminarea studiului de cercetare și prin organizarea celor două festivaluri meșteșugărești în Norvegia.

Proiectul în cifre

  • 1 studiu de cercetare despre condiția femeilor rome în comunitățile de romi ale cărui concluzii subliniază faptul că „fără ca evoluţia statutului femeilor rome sub influenţa migraţiei să fie una spectaculoasă, ea contribuie totuși la consolidarea emancipării prin diminuarea violenţei casnice, ocuparea în activităţi similare celor practicate de bărbaţi, creșterea participării la luarea deciziilor în probleme de interes familial.”; studiulpoate fi accesat aici.
  • 2 festivaluri despre cultura romilor organizate în Norvegia,  la Oslo și Fredrikstad;
  • 500 de persoane participante la expozițiile de artă meșteșugărească, fotografie și prezentarea studiului de cercetare;
  • 5 video-clipuri care prezintă 5 meșteșuguri practicate de persoane de etnie romă (căldărar, lingurar, împletitor de coșuri, potcovar și argintar).   

Foto/video

„Căldărar, lingurar, împletitor de coșuri, potcovar și argintar, cinci meșteșuguri practicate de persoane de etnie romă inventariate video cu scopul de a determina o mai bună înțelegere a diversității culturale, de a consolida dialogul intercultural și accesul publicului larg la cultura, la tradițiile și meșteșugurile romilor din România. Cele 5 videoclipuri sunt disponibile aici:

Lingurar:

Împletitor de coșuri:

Argintar:

Căldărar:

Potcovar:

 

-

 

Proiectul în media