Urmăriți-ne pe Facebook

Achiziții


  • Mai multe informații vor fi disponibile în curând

Abonare newsletter

date abonat

FOLLOW-UP Conferința de închidere a Programelor dedicate sectorului cultural

Data publicarii: 06 Dec. 2017

Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a organizat în data de 28 noiembrie 2017 conferința de închidere a Programelor dedicate sectorului cultural și finanțate prin Granturile SEE 2009 – 2014, PA16/RO12 Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural, respectiv PA17/RO13 Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural European.

Locaţia aleasă pentru eveniment, Sala Regina Maria din cadrul Domeniului Ştirbei din Buftea, nu a fost întâmplătoare, unul dintre obiectivele Programului PA16/RO12, fiind acela de a conserva şi pune în valoare monumentele istorice din România.

Conferinţa a reunit reprezentanţi ai Ambasadei Regatului Norvegiei la Bucureşti, ai Directoratului Norvegian pentru Patrimoniu Cultural, ai Punctului Naţional de Contact (Ministerul Administraţiei Publice, Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene), ai Ministerului Finanţelor Publice, promotori de proiect, precum şi operatori culturali din România, evenimentul fiind deschis şi publicului larg.

În cadrul conferinţei au fost prezentate principalele realizări ale Programelor și proiectelor implementate în actualul cadru de finanțare. Ambele Programe îşi vor încheia activităţile la 31 decembrie 2017, motiv pentru care evenimentul a constituit un prilej pentru a proiecta filmele de promovare privind impactul granturilor acordate.

Cu scopul de a împărtăși din experiența promotorilor de proiect, în cadrul conferinţei au fost expuse o serie de poveşti de succes implementate atât de autorităţi publice locale, cât şi de ONG-uri. Unul dintre proiectele prezentate a vizat restaurarea unui fost cinematograf din Slatina şi transformarea acestuia într-un spaţiu cultural multifuncţional, ce poate găzdui proiecţii de filme, piese de teatru, conferinţe, dar şi expoziţii. Proiectul a fost derulat în parteneriat cu Fundaţia Evris din Islanda, contribuind astfel şi la întărirea relaţiilor bilaterale dintre România şi Statele Donatoare, acesta fiind unul dintre obiectivele transversale ale ambelor Programe dedicate sectorului cultural.

În cadrul Programului PA17/RO13 Asociația Elite Art Club UNESCO a prezentat cele două proiecte pe care le-a implementat, Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București – ediția a VI-a, respectiv Classics for Pleasure – Special Edition, ambele evenimente înregistrând o audiență de peste 11.000 de spectatori și peste 90.000 vizualizări livestream. Cel de-al doilea proiect prezentat a fost cel al Asociaţiei Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană, o inițiativă inedită în sensul cartografierii noilor grupuri etnice care au ales să locuiască în București.

Conferința s-a încheiat cu o vizită la Casa Atelier Gabriel Popescu din comuna Vulcana Pandele (jud. Dâmbovița), monument istoric restaurat prin Programul PA16/RO12, unde am fost primiți cu pâine și sare. În ritmul cântecelor dedicate Zilei Naționale, am asistat la realizarea unei gravuri, un portret al lui Gabriel Popescu.